Als ik later groot ben word ik… monteur van een windturbine!

Gepubliceerd 1 februari 2023

Een nieuwe generatie groeit op met duurzame energie waarvan windenergie op zee een onderdeel is. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil deze generatie al vroeg leren waarom windenergie belangrijk is voor de toekomst. Daarom lanceren het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een spreekbeurtpakket over Wind op zee!

Het spreekbeurtpakket is gericht op én geschreven voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Het spreekbeurtpakket is gratis, voor iedereen toegankelijk en alle onderdelen zijn online gebundeld en te downloaden. Met dit spreekbeurtpakket duiken leerlingen de diepte in, op zoek naar informatie over windenergie op zee.

spreekbeurtpakket

Een bijzonder bouwpakket

Het spreekbeurtpakket is net als een windturbine een bijzonder bouwpakket. Het pakket bestaat uit verschillende onderdelen, waarmee leerlingen hun eigen spreekbeurt kunnen bouwen. In de windwijzer lezen leerlingen onder andere hoe belangrijk Wind op zee is voor het behoud van het klimaat, hoe windturbines worden gebouwd en wat zijzelf kunnen doen om bij te dragen aan een wereld met schonere energie. Leerlingen kunnen naar eigen creativiteit een PowerPoint format invullen. Op die manier kunnen zij hun spreekbeurt geven ‘verpakt in een mooi jasje’. In het spreekbeurtpakket zijn ook nog infographics, afbeeldingen en video bytes te vinden, om de spreekbeurt visueel te onderbouwen. Vanuit de wetenschap – ‘kinderen leren het best door te doen’ – zijn er twee proefjes toegevoegd aan het pakket. Leerlingen kunnen die proefjes na afloop van de spreekbeurt samen met hun klasgenoten uitvoeren.

Ken jij leerlingen of leerkrachten die alles willen weten en leren over Wind op zee?Deel het spreekbeurtpakket en dan koersen we samen de goede kant op!