Wind mee richting een klimaatneutraal Nederland

Gepubliceerd 26 april 2023

Tijdens het jaarlijkse WindEurope-evenement in Kopenhagen is de marktupdate windenergie op zee gepresenteerd. De marktupdate laat zien wat Nederland de afgelopen jaren heeft bereikt op het gebied van windenergie op zee.

MEN_5417
Giles Dickson ontvangt de marktupdate

Door goede samenwerking van overheid, bedrijfsleven en andere stakeholders zijn de afgelopen jaren meerdere windparken op zee gerealiseerd. Een prestatie waar we trots op zijn. De cijfers spreken dan ook voor zich.

Elektriciteit

Het was de bedoeling om aan het eind van dit jaar 4,5 GW aan opgesteld vermogen windenergie op zee klaar te hebben. Nederland doet het nog een stukje beter: eind 2023 staat er voor 4,7 GW aan opgesteld vermogen op zee. Dit is goed voor 15,8% van het totale huidige Nederlandse elektriciteitsverbruik!

Geen subsidies meer

Windparken op zee zijn erg duur. De Nederlandse overheid gaf dan ook subsidies uit voor de bouw van de eerste windparken op de Noordzee. Inmiddels is niet alleen de ontwikkeltijd verkort door steeds efficiënter te werken (van 7-10 naar 3-4 jaar), maar zijn ook de kosten een stuk lager. Deze hebben we teruggebracht van 17 cent per kilowattuur naar het eerste subsidievrije windpark ter wereld: Hollandse Kust (zuid) I en II.

Nieuwe plannen

“Dankzij ons werk aan de Routekaart 2023 hebben we geleerd om dingen beter te doen. Ons huidige doel is om in 2030-2031 ongeveer 21 GW aan opgesteld vermogen windenergie op zee te behalen. Ook spreken we binnenkort nieuwe windenergie op zee-doelen voor 2035, 2040 en 2050 af in het Nationaal Plan Energiesysteem,” aldus minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie.

Lees de hele marktupdate op de website van RVO.