Windpark Hollandse Kust (zuid) bijna klaar voor gebruik met bouw laatste turbine

Gepubliceerd 20 juni 2023

Projectontwikkelaar Vattenfall laat weten dat de laatste turbine van het windpark Hollandse Kust (zuid) is geïnstalleerd. Daarmee is het windpark, binnen de planning, bijna klaar voor gebruik. Later dit jaar wordt Hollandse Kust (zuid) officieel in bedrijf genomen.

Turbine Vattenfall
Vattenfall/Matthias Ibeler

Subsidievrij windpark

Projectdirecteur Ian Bremner reageert op de installatie van de laatste windturbine van Hollandse Kust (zuid): “We zijn enorm trots op het bereiken van deze mijlpaal. De installatie van de laatste turbine is een belangrijk moment voor het project. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze partners en alle leveranciers en aannemers die ons hebben geholpen om hier te komen. Hollandse Kust (zuid) is het eerste subsidievrije offshore windpark ter wereld en we kijken ernaar uit om dit project op te leveren.”

Afronding bouw turbines

De komende maanden bouwt Vattenfall de turbines aan de binnenkant af. Ook vinden er tests plaats. Het totaal aantal turbines komt uit op 139, één minder dan de 140 die stonden gepland. Dat komt doordat de fundatie van één van de turbines afgelopen jaar beschadigde na een aanvaring met vrachtschip Julietta D, dat tijdens een storm stuurloos door het windpark dreef. De fundatie raakte zo beschadigd dat het niet verantwoord is om de turbine in gebruik te nemen; die zal in 2024 worden verwijderd.

Europese samenwerking

Het project laat zien hoe de windindustrie Europa energiezekerheid kan bieden met eigen, schone en concurrerende bronnen. De gondels zijn gemaakt in de Vattenfall-fabriek in Cuxhaven, Duitsland en de bladen kwamen uit het Deense Aalborg. Het windinstallatieschip Wind Osprey van Cadeler ondersteunde het project op het gebied van transport en installatie. De samenwerkende partijen hebben er samen voor gezorgd dat het project volgens planning wordt opgeleverd. Daarmee levert Hollandse Kust (zuid) een belangrijke bijdrage aan het behalen van de doelen van de Routekaart 2023 van windenergie op zee.