Alle windparken op de Nederlandse Noordzee zijn aangesloten op het hoogspanningsnet op land. Dat betekent dat elektriciteit van de Noordzee hierop terecht komt. Via het hoogspanningsnet gaat een deel van de elektriciteit naar (industriële) grootverbruikers, die zich vooral in de havengebieden bevinden. De eigenaren van de windparken op zee sluiten daarvoor vaak contracten af met deze grootverbruikers. Het andere deel van de stroom kan dan gaan naar andere verbruikers en huishoudens. Denk bij andere verbruikers aan kleinere bedrijven, kantoren en elektrische voertuigen zoals auto’s en bussen. Het is de bedoeling dat windparken op zee in 2030 40% van onze totale (huishoudens en industrie) elektriciteitsbehoefte leveren. Meer informatie.
De kabels vanuit de windenergiegebieden lopen naar verschillende stations op land, dicht bij de kust. Deze transformatorstations functioneren als aansluitlocaties: ze zijn aangesloten op het hoogspanningsnet op land, zodat de windenergie van zee naar huishoudens en bedrijven in Nederland kan. Meer informatie.
Één windturbine op zee van 10 MW levert per jaar circa 46.000 MWh. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt per jaar ca. 2.450 kWh, zie dit rapport van het Centraal Bureau Voor de Statistiek. Dat betekent dat 1 turbine van 10 MW genoeg elektriciteit levert voor ruim 18.000 huishoudens.