Nieuw lespakket over wind op zee: ‘Van windmolen naar tosti op je bord’

Gepubliceerd 17 september 2020

Nederland haalt steeds meer energie uit zeewind. Dat heeft invloed op de toekomst, of het nu gaat om klimaat en natuur of om innovatie en werkgelegenheid. Om kinderen hierop voor te bereiden, ontwikkelde de Rijksoverheid een lespakket over ‘wind op zee’. Basisscholen kunnen dit pakket tot 27 september bestellen en vanaf 6 oktober gebruiken.

Hoe werkt wind op zee? En waarom is het belangrijk? Deze en andere vragen beantwoordt het lespakket ‘Van wind naar watt’. Leraren van groep 6, 7 en 8 kunnen er drie toegankelijke, uitdagende en interactieve lessen mee geven; over de bouw van windmolens, over de manier waarop windenergie aan land komt (‘aanlanding’) en over de energie uit het stopcontact. Leerlingen gaan op deze wijze van ‘wind’ naar ‘watt’; van de windmolen op zee naar de stroom voor het tostiapparaat thuis.

Windmolen laten draaien

Kinderen leren het beste door te doen. Daarom hebben de lessen de vorm van een spannende escape room. Aan het begin van les 1 toont de leraar een fles met een briefje erin. Hierop vertellen Windson en Ciara, twee leeftijdsgenoten van de leerlingen, dat zij vast zijn komen te zitten in een windmolen op zee en deze per ongeluk hebben stilgezet. Alleen met een 9-cijferige code kan de molen weer draaien en kunnen zij terug naar huis. Het is aan de leerlingen om via vragen en opdrachten de code te achterhalen; drie cijfers per les.

Voldoen aan leerdoelen

Klassen die de code goed invullen op vanwindnaarwatt.nl maken kans op een bouwpakket van windmolentjes. Op diezelfde website vinden leraren handleidingen voor de lessen, uitlegfilmpjes en downloadlinks voor benodigde materialen. Zij lezen er ook aan welke kerndoelen voor het onderwijs de lessen voldoen: nummer 39 (Mens en samenleving: met zorg omgaan met het milieu, duurzame ontwikkelingen en energieopwekking in Nederland en Europa) en nummer 49 (Ruimte: leren over de mondiale ruimtelijke spreiding van klimaten, energiebronnen en natuurlandschappen).

Toepassen in klimaatweken

De Rijksoverheid werkte voor ‘Van wind naar watt’ samen met uitgeverij Zwijsen, een educatieve uitgeverij. Die deelde haar expertise, distributiekanalen en contacten. Met haar hulp kwam er in de aanloop naar de lancering volop enthousiasme los onder directeuren en leerkrachten van basisscholen. Extra animo ontstond door die lancering te koppelen aan een aansprekend thema: de klimaatweken (12 oktober tot en met 6 november). Basisscholen kunnen de lessen, die vanaf 6 oktober beschikbaar zijn, bij uitstek in die periode gebruiken.

Meer weten over het lespakket of je inschrijven (tot 27 september)?

Ga naar de website van Van wind naar watt. Het pakket is gratis beschikbaar voor alle basisscholen in Nederland; van de kustprovincies tot het binnenland.