Film Wind op zee en het effect op werkgelegenheid en scholing
RUSTIGE MUZIEK
DE RUSTIGE MUZIEK GAAT OVER IN SPANNENDE MUZIEK
PETER GEERTSE: Wind op zee levert niet alleen veel werkgelegenheid op maar ook heel diverse werkgelegenheid.
We zien hoe die windparken gebouwd worden en denken dat dat de werkgelegenheid is, maar er zit nog een hele industrie omheen.
Dit is eigenlijk een nieuwe, dynamische industrie die veel harder groeit dan de andere segmenten en daarmee hebben we ons de afgelopen tien jaar behoorlijk kunnen profileren in Nederland en ook internationaal.
Nederland is met bijvoorbeeld bedrijven als een Van Oord en een Boskalis marktleider wereldwijd op het gebied van wind op zee.
Daar profiteert iedereen van.
En als we kijken naar wat wind op zee dan landelijk gezien oplevert is dat heel erg veel.
Ja, als we het over deze regio hebben, dan schat ik dat op tussen de 1000 en 1200 fte directe werkgelegenheid.
Maar als we dan nog de spin-offs, dus de extra werkgelegenheid de indirecte werkgelegenheid zien, dan is dat nog een factor twee, drie groter.
(Een ponton wordt gesleept.)
De directe werkgelegenheid is ook met name de logistiek.
Ervoor zorgen dat de onderdelen die hier binnenkomen worden geassembleerd en worden geladen op de schepen.
Dus ook kraanmachinisten en dat soort zaken.
Maar we zien ook steeds meer onderhoudspersoneel die de windparken die voor de kust van Zeeland zijn gebouwd, moeten gaan onderhouden daar hebben we speciale opleidingstrajecten voor.
(Mensen aan het werk.)
Ja, andere werkgelegenheid is ook projectleiders, technische voorbereiding maar het gaat veel breder.
Ook de financiering van windparken, ja, het is eigenlijk heel breed.
(Een man staat in de modder.)
Als je bedrijven wil aantrekken in je havengebied die zich bezighouden met wind op zee dan zal je als havenbedrijf en zeker ook als overheid ervoor moeten zorgen dat daar voldoende goed gekwalificeerd personeel voor beschikbaar is.
Daarom werken we ook nauw samen met hbo- en mbo-opleidingen die die opleidingstrajecten hebben opgestart mede met steun van de overheid.
NOUT NAGTEGAAL: Er is een grote behoefte aan monteurs.
Tot voorheen leverden alle turbineleveranciers zelf personeel.
De schaal en de omvang is dusdanig groot geworden, zowel offshore als onshore dat er eigenlijk heel veel mensen in de techniek binnen de windsector nodig zijn.
We hebben nu een minor onderhoud windturbines.
Deze minor, die zorgt ervoor dat studenten bij het behalen van de minor een erkend diploma hebben boven op het diploma dat ze al binnen de opleiding eigenlijk hebben.
Ze komen eigenlijk binnen de onderwijstijd met twee diploma's van school.
Het bijzondere, denk ik, is dat het een combinatie is van engineering werktuigbouw, elektro, hydrauliek en sensoring.
Dat betekent dat die beroepen eigenlijk elkaar gaan ontmoeten in één apparaat en dat maakt het voor studenten natuurlijk heel erg interessant.
Ik denk, studenten die ook de minor gevolgd hebben naast de basisopleiding dat die echt een hele waardevolle cv hebben.
(Aldus Nout Nagtegaal.)
Veel studenten kiezen voor de windindustrie omdat ze ook zelf graag in een duurzame industrie willen werken die ook een bijdrage levert aan hun toekomst.
Ik heb me de afgelopen jaren enorm verbaasd hoe bewust onze nieuwe generatie is, ja.
Ik denk dat onze start in Zeeland zich gekenmerkt heeft door de drie o's.
Dat zijn: onderwijs, ondernemers en overheid.
Ik denk dat wij vanuit Zeeland echt een hecht team hebben gevormd om te zorgen dat de industrie en ook de benodigde mensen er klaar voor zijn om het vanuit Zeeland ook eigenlijk allemaal voor elkaar te brengen.
(Een jongen vijlt een metalen object.)
We hebben contact met alle andere mbo-scholen, met name aan de kust.
Dat heet de KustCoalitie.
We hebben afgesproken dat wij onze materialen gaan digitaliseren en het beschikbaar gaan stellen voor studenten in heel Nederland.
(Een student draait iets rond.)
Ik denk dat we eigenlijk als Nederland een uniek product in handen hebben als het gaat over de kennis en de expertise op dit gebied.
Niet alleen op het gebied van opleidingen, maar in z'n totaliteit.
(Een windmolenpark op zee. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Beeldtekst: Wind op zee: Werkgelegenheid en Scholing. www.windopzee.nl.)
DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN EBT DAN WEG
In de haven van Vlissingen liggen onderdelen van windparken op zee zoals wieken en funderingspalen. Ze zijn indrukwekkend groot. Grote schepen zijn nodig om deze onderdelen naar het windgebied op zee te brengen. Een windpark op zee bouw je niet zomaar. Daar zijn techniek en mensen voor nodig. Peter Geertse van Havenbedrijf Seaports weet er alles van.
Op de mbo school het Scalda bevestigt Nout Nagtegaal dat er veel vraag is naar goed opgeleide monteurs die in een windpark kunnen werken. Deze monteurs in opleiding hebben na het behalen van hun diploma gegarandeerd een baan. En kunnen overal ter wereld aan de slag.