Nieuwe film over effecten van Noordzee-windparken op onderwaterleven

Gepubliceerd 6 september 2024

Windenergie op zee groeit steeds harder. Het voorziet nu al in 16% van de elektriciteitsbehoefte in Nederland. Eind 2032 is dit waarschijnlijk zelfs 75%. Maar de bouw en het gebruik van windparken op zee hebben effect op het onderwaterleven. De nieuwe film ‘Leven onder water’ laat zien hoe de Rijksoverheid de gevolgen onderzoekt, hoe we de negatieve effecten beperken én hoe we positieve effecten stimuleren.

Goed voor de Noordzee zorgen

Door de uitbreiding van windenergie op zee komen er steeds meer windturbines in de Noordzee te staan. En hoe meer windturbines er komen, hoe meer gevolgen dit heeft voor het leven onder water. We willen goed zorgen voor de Noordzee-natuur en zoveel mogelijk rekening houden met de dieren die er leven.

Betere maatregelen om negatieve maatregelen te beperken

Daarom doet de Rijksoverheid samen met partners onderzoek naar de effecten van windparken op de natuur in en rond de Noordzee. Sinds 2016 is er ook een speciaal onderzoeksprogramma vanuit de Rijksoverheid: het Windenergie op zee ecologisch programma (Wozep). Met de kennis uit alle onderzoeken kunnen we steeds betere maatregelen nemen om de negatieve effecten te beperken.

Onderzoek voor verschillende diersoorten

Maar wat voor onderzoeken zijn dit eigenlijk? Je kunt hierbij denken aan onderzoeken naar:

  • effecten op haaien en roggen van elektromagnetische velden rond de kabels op de zeebodem, die de elektriciteit van zee naar land brengen;
  • effecten op zeezoogdieren van het onderwatergeluid bij het heien van de fundering van windparken. Op basis hiervan bepalen we een maximaal geluidsniveau onder water waar bouwers van windparken zich aan moeten houden. Ook moeten ze maatregelen nemen, bijvoorbeeld met geluiddempende luchtbellenschermen of nieuwe technieken van fundering;
  • het gedrag van bruinvissen tijdens de bouw en het gebruik van de windparken. En mogelijke maatregelen om de bruinvissen zo min mogelijk te storen.

Kansen voor de natuur

Windparken op zee bieden ook kansen voor de natuur. Een goed voorbeeld is het storten van bepaalde stenen rond de fundering van de windturbines. Hierdoor wordt de bodem een kraamkamer voor allerlei soorten dieren en planten. Dankzij de onderzoeken weten we steeds beter hoe we dit soort positieve effecten kunnen stimuleren. Daarvoor werkt Nederland ook samen met andere Noordzeelanden, want dieren houden zich niet aan landsgrenzen. Ook dagen we ontwikkelaars uit om met nieuwe technieken het leven onder water beter te begrijpen én meer te sparen.

Bekijk de film 'Leven onder water'