287 reacties op ontwerpprogramma aanlanding windenergie op zee PAWOZ-Eemshaven
Tot en met 10 april 2025 kon je reageren op het concept-ontwerpprogramma aanlanding windenergie op zee PAWOZ-Eemshaven. In dit programma onderzoekt de Rijksoverheid mogelijke routes voor het aan land brengen van windenergie vanaf de Noordzee naar de Eemshaven. Er kwamen 287 reacties binnen. Begin van de zomer lees je de antwoorden op de reacties.
Wat gebeurt er met je reactie?
We verzamelen alle reacties (zienswijzen) in een inspraakbundel. De antwoorden op de reacties komen dan in een Nota van Antwoord. Deze publiceren we op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als je reageerde op het concept-ontwerpprogramma, krijg je hier bericht van. Wanneer dat nodig is, nemen we je reactie mee om aanpassingen te doen in het definitieve ontwerpprogramma. De minister van Klimaat en Groene Groei stelt daarna het programma definitief vast, samen met het Bestuurlijk Overleg Waddengebied.
Wat lees je in het ontwerpprogramma?
Het programma PAWOZ-Eemshaven onderzoekt de mogelijkheden voor het aan land brengen van:
- 4 gigawatt elektriciteit uit het windenergiegebied Doordewind;
- en 500 megawatt waterstof uit het windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden rond 2031.
Dit gebeurt via (toekomstige) kabel- en leidingroutes vanaf de Noordzee naar de Eemshaven. Ook onderzoekt PAWOZ-Eemshaven de mogelijkheden voor toekomstige aanlandingen na 2031 in Noord-Nederland.
Verslag bijeenkomsten en webinar
Tijdens de terinzagelegging kon je een officiële reactie indienen op het concept-ontwerpprogramma. Ook organiseerde het programma in maart 2025 6 inloopbijeenkomsten, om belanghebbenden en de omgeving zo goed mogelijk te betrekken. Medewerkers van het ministerie van Klimaat en Groene Groei, TenneT, en Gasunie waren aanwezig om alle vragen te beantwoorden. Bekijk de sfeerverslagen van de inloopbijeenkomsten.
Op 10 maart 2025 organiseerde het programma een webinar over PAWOZ-Eemshaven. Heb je dit gemist of wil je het nog een keer terugkijken? Bekijk het webinar.