Nieuwe tool onderzoekt onderwaterdieren op windturbinepalen

Gepubliceerd 16 april 2024

Hoe verandert de samenstelling, dichtheid en biomassa van onderwaterdieren die na de bouw van een windpark op de palen van een windturbine leven? Dat onderzoekt een project van de ecologische programma’s Wozep en MONS. Hiervoor gebruiken ze een nieuwe tool die deze dieren van de turbine kan schrapen. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Hollandse Kust Zuid

De nieuwe tool is ontwikkeld omdat het onderzoek naar aangroei van onderwaterdieren op windturbinepalen erg lastig is. Onderzoekers moeten duiken en daar zijn hoge eisen. Daardoor is die manier van onderzoeken erg duur. Een ontwerp van de zogeheten Marine Growth Sampling Tool (MGST) is in november 2023 voor het eerst getest in windpark Hollandse Kust Zuid. Daarbij keken de onderzoekers onder meer naar de beste manier van schrapen en of er geen schade aan de turbinepalen ontstaat. Daarna onderzochten ze het verzamelde materiaal en bepaalden ze of de nieuwe methode ook in andere windparken kan werken.

Kleine kreeftachtigen, kalkkokerwormen en anemonen

De test van de Marine Growth Sampling Tool gebeurde op een turbinefundering die Vattenfall niet gebruikt, omdat een schip er tegenaan botste tijdens de bouw van het windpark. Daardoor konden de onderzoekers verschillende ‘schrapers’ proberen, van zacht plastic tot metalen schrapers. Ze namen 22 succesvolle monsters van de aangroei van de paal, op verschillende dieptes. Daarbij bleek dat het vastmaken van de tool met magneten het beste werkte. In de monsters vonden de onderzoekers vooral veel kleine kreeftachtigen, maar ook kalkkokerwormen en anemonen.

Metaal beschermen

Het is erg belangrijk dat de beschermlaag op de turbinepaal blijft na het gebruik van de tool. Deze ‘coating’ beschermt het metaal van de paal tegen roest. Daarom kijken de onderzoekers ook of er verfresten in de monsters zitten. Als de tool aan alle verwachtingen voldoet, kan hij ook onderzoek doen in andere windparken. Zo komen we meer te weten over het onderwaterleven en in welke omstandigheden verschillende soorten (beter) groeien. Dit leidt waarschijnlijk tot betere voorspellingen van de effecten van windparken op het ecosysteem van de Noordzee.