Webinar Wind op zee

De kennisgeving en terinzagelegging van het voornemen en voorstel voor participatie markeren de formele start van het Programma Verbindingen Aanlanding Wind op Zee (VAWOZ). Afgelopen 14 februari is het programma ook al bij een breed publiek onder de aandacht gebracht tijdens het webinar Wind op zee. Dit werd georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Via een live-uitzending schetsten verschillende partijen een beeld van de toekomstige uitrol en aanlanding van wind op zee. Voor het programma VAWOZ gaf programmamanager Jeanette Veurman onder meer toelichting op de uitgangspunten van het programma, de samenhang met andere parallelle (beleids)trajecten en het proces op hoofdlijnen. Belangrijk in haar verhaal was de boodschap dat het ‘laaghangend fruit’ echt op is. De beschikbare fysieke ruimte wordt schaarser, waardoor de aanlandingen steeds meer andere belangen zullen raken. Daarnaast wees ze op de onzekerheden met betrekking tot de ontwikkeling van het energiesysteem waar het programma mee te maken heeft. En het belang van een stevig participatietraject waarbij iedereen mee kan denken om tot de beste oplossingen te komen.

Nieuwsbericht webinar
Webinar Wind op zee

Naast het Programma VAWOZ stond het Webinar ook stil bij de voorbereiding van de partiële herziening van het Programma Noordzee. Het Programma Noordzee 2022 – 2027 gaat over de ruimtelijke indeling van de Noordzee en het bereiken van de goede milieutoestand – in één van de intensiefst gebruikte zeeën ter wereld. In het Programma Noordzee zijn voor de periode na 2030 zoekgebieden geïdentificeerd die met een partiële herziening aangewezen kunnen worden als windenergiegebieden. Ook werd het Energie Infrastructuur Plan Noordzee (EIPN) 2050 toegelicht. Dit plan bevat een strategische visie op hoe de doorgroei van het energiesysteem op de Nederlandse Noordzee er na 2030 uit komt te zien. En welke infrastructuur nodig is om de energie op een efficiënte manier te integreren in het nationale en Noordwest-Europese energiesysteem en de leveringszekerheid te vergroten. Beide trajecten hebben raakvlakken met het Programma VAWOZ.

Tijdens het webinar was er ruimte voor deelnemers om via de chat vragen te stellen. Hier is goed gebruik van gemaakt. Zo vroegen mensen zich af wat de potentie is van het hergebruik van gasleidingen, hoe het samenwerkingsproces met verschillende stakeholders gaat verlopen en wat de samenhang is met andere programma’s zoals het Programma Aansluiting Wind op Zee – Eemshaven. De vragen worden voorzien van antwoord en gezamenlijk gepubliceerd op de VAWOZ website. U kunt het webinar nu terugkijken.