Effecten van wind op zee op andere activiteiten
De komst van windparken heeft effect op andere partijen die de Noordzee gebruiken. Denk hierbij aan visserij, scheepvaart, olie- en gaswinning, Defensie en zand- en schelpenwinning. Deze effecten zijn uitgewerkt in Programma Noordzee. In dit programma verdeelt het kabinet ook de ruimte op de Noordzee tussen deze partijen.
Scheepvaart
Een direct effect van windparken op zee is dat er minder ruimte is voor vrije doorvaart van schepen. En dat het dus drukker wordt op andere routes. De Rijksoverheid houdt zoveel mogelijk rekening met de belangen van scheepvaart.
Olie- en gaswinning
Er vindt olie- en gaswinning plaats op de Noordzee. De Rijksoverheid wil het opwekken van windenergie, het winnen van olie en gas en de opslag van CO2 (en mogelijk ook waterstof) zo goed mogelijk combineren.
Visserij
Om de gevolgen voor de visserij te beperken vermijdt de Rijksoverheid zoveel mogelijk de visrijke gronden bij het aanwijzen van windenergiegebieden. Ook bekijkt het of vissen met sleepnetten in windparken toch mogelijk is.
Zand- en schelpwinning
Zand- en schelpwinning op de Noordzee is van nationaal belang, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal en voor de verharding van voet- en fietspaden. De Rijksoverheid wil hier bij de bouw van windparken genoeg ruimte voor houden.
Telecom
Er ligt 6000 kilometer aan kabels op het Nederlands deel van de Noordzee, waaronder elektriciteitskabels en telecomkabels. De Rijksoverheid houdt bij de aanleg van windparken rekening met die kabels.
Defensie
Op het Nederlandse deel van de Noordzee moeten genoeg oefengebieden zijn voor het ministerie van Defensie. De Rijksoverheid zorgt ervoor dat de windparken op de Noordzee dit belang niet in de weg zitten.