Effect van windparken op vleermuizen
Effect van windparken op vleermuizen
In Nederland komen veel verschillende soorten vleermuizen voor. Een aantal van deze soorten vliegt ook boven de Noordzee, zoals de ruige dwergvleermuis en de rosse vleermuis. De ruige dwergvleermuis trekt elk jaar op verschillende plekken over de Noordzee van en naar Engeland. Ook zoeken de vleermuizen naar voedsel op de Noordzee.
Effect van windturbines
Vleermuizen maken gebruik van echolocatie (zelf geluid uitzenden en met de terugkerende echo de locatie van dingen bepalen) om voedsel te vinden en obstakels te ontwijken. Snel bewegende dingen, zoals de rotorbladen (wieken) van een draaiende windturbine, kunnen vleermuizen slecht zien, waardoor ze er tegenaan kunnen vliegen en doodgaan. Ook de drukgolf, veroorzaakt door de draaiende rotorbladen, kan leiden tot vleermuisslachtoffers.
Onderzoek
Vleermuizen hebben vanuit de Omgevingswet een beschermde status. Dit betekent dat vleermuissoorten door windparken niet achteruit mogen gaan. Wozep doet onderzoek naar de mogelijke effecten van de windparken op zee op vleermuizen.
Uit dit onderzoek blijkt dat vleermuizen in bepaalde omstandigheden de Noordzee oversteken naar Engeland. De oversteek hangt af van bijvoorbeeld het seizoen, de temperatuur, de windsterkte en de windrichting.
Deze informatie helpt bij het opstellen van regels om het aantal vleermuisslachtoffers zo klein mogelijk te houden. Maar er is nog veel onbekend over het gedrag van vleermuizen in windparken en de kans op een botsing van een vleermuis met een windturbine.
Vleermuizen hebben een beschermde status. Er is een vleermuissoort die de Noordzee oversteekt en in aanvaring met de windturbines kan komen. De windparkeigenaren moeten de kans op vleermuisslachtoffers zo klein mogelijk maken. Daarom moeten ze tijdens de vleermuistrek bij een bepaalde temperatuur, windsterkte en windrichting de windturbines bijna stilzetten. Nieuwe onderzoeksresultaten en analyses van Wozep zorgden in 2019 voor een beter beeld van de omstandigheden waarbij de vleermuistrek gebeurt. Dit leidde tot strengere regels. Dankzij deze aanpassing zijn de vleermuizen beter beschermd én hoeven de windturbines minder stil te staan. |
Maatregel: aanpassen draaisnelheid
Een aangepast draaisnelheid van de rotorbladen beschermt vleermuizen. Tijdens de vleermuistrek in de herfst moet de vergunninghouder van een windpark ’s nachts en bij bepaalde weersomstandigheden (lage windsnelheden, bepaalde windrichting en bepaalde temperatuur) de draaisnelheid van de rotorbladen terugbrengen naar minder dan 2 omwentelingen per minuut. Zo kunnen vleermuizen zo veilig mogelijk over de Noordzee trekken.