Wetten en regels
Alles wat mensen bouwen heeft invloed op de natuur en het milieu. Daarom zijn er wetten en regels die de natuur beschermen. Ook bij de realisatie van wind op zee zijn er wetten en regels waar windparken rekening mee moeten houden.
Omgevingswet
In Nederland geldt de Omgevingswet . Daarin staan regels voor de bescherming van dieren, planten en hun leefgebieden. Windparken op zee moeten zich aan de regels van de Omgevingswet houden. Kavelbesluiten voor windparken op zee houden hier rekening mee.
Ook verbindingen van het net op zee (de kabels die de geproduceerde elektriciteit vervoeren naar het vasteland) moeten zich aan de Omgevingswet houden.
Voor een windpark op zee is een vergunning van de Rijksoverheid verplicht. Deze vergunning geeft de overheid af op basis van de Wet windenergie op zee. Bij een netaansluiting van zee naar land worden door de Rijksoverheid aparte vergunningen afgegeven.
Milieueffectrapportage voor windparken
Voor windparken en projecten voor net op zee stelt RVO vooraf een milieueffectrapport (MER) op.
Een MER brengt de effecten van het windpark, het platform en kabels op de omgeving (zoals natuur en landschap) in beeld. En zorgt ervoor dat het belang van het milieu mee gaat bij de besluitvorming over het energieproject. De onafhankelijke Commissie voor de Milieueffectrapportage toetst de kwaliteit van de MER.
Er is ook een apart kader om de opgetelde effecten van windparken op de beschermde natuur te bekijken: het Kader Ecologie en cumulatie (KEC). Hiermee is Nederland uniek. In het KEC staan de opgetelde effecten van de gebouwde en geplande windparken op zee. Dus ook die van windparken op zee in landen in de omgeving. Want de natuur kent geen landsgrenzen. Het KEC speelt ook een rol bij het schrijven van regels voor de bescherming van de natuur in de kavelbesluiten. Bij het opstellen en bijwerken van het KEC zijn ook natuurorganisaties, windparkeigenaren en netbeheerder TenneT betrokken.
Natura-2000 gebieden op zee
De Rijksoverheid sprak in het Noordzeeakkoord af dat er normaal gesproken geen windparken komen in Natura 2000-gebieden. Deze gebieden zijn aangewezen volgens de Vogel- en Habitatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Mariene Strategie.