Magneetvelden en wind op zee
Binnen windparken liggen kabels die de windturbines verbinden met het platform op zee van netbeheerder TenneT. Vanuit elk platform gaan kabels naar het vasteland, waar ze aansluiten op een hoogspanningsstation. Doordat er stroom door deze kabels loopt, ontstaat er een magneetveld rond die kabels.
Elektriciteit wordt door een kabel vervoert . Daardoor ontstaat er een magneetveld om de kabel. Dit gebeurt ook rond de kabels van wind op zee. De sterkte van het magneetveld hangt af van de hoeveelheid stroom en de afstand tussen de kabels. Ook is het magneetveld dichter bij de kabel sterker. De sterkte van een magneetveld wordt snel minder bij een grotere afstand tot de kabel.
Wisselstroom en gelijkstroom
Wisselstroom en gelijkstroom veroorzaken verschillende soorten magneetvelden. Een wisselstroom-magneetveld heeft een frequentie van 50 hertz, een gelijkstroom-magneetveld is statisch, met een frequentie van 0 hertz. Simpel gezegd: een wisselstroom-magneetveld gaat 50 keer per seconde aan/uit, een gelijkstroom-magneetveld staat altijd aan.
Bekende voorbeelden van bronnen van wisselstroom-magneetvelden zijn huishoudelijke apparaten en hoogspanningslijnen. Het natuurlijk magnetisch veld van de aarde is het bekendste voorbeeld van een statisch magneetveld. Andere voorbeelden van bronnen van statische magneetvelden zijn elektrische auto’s, omvormers van zonnepanelen en bovenleidingen van trams en treinen.
Kabels binnen windparken
Vaak verbinden meerdere windturbines (meestal 6 tot 9) met één kabel. Daardoor zijn minder lange kabels nodig, waardoor de impact op de omgeving zo klein mogelijk is. Ook is het goedkoper.
Door de vrij korte afstanden tussen de windturbines liggen er kabels op wisselstroom, met een spanningsniveau van 66 kilovolt (66.000 volt).
Kabels naar het vasteland
De kabels van de windenergiegebieden naar het vasteland liggen voor het grootste deel in de zeebodem. Maar er is ook een deel dat over land loopt: vanaf de kust naar een hoogspanningsstation op land. Deze kabels liggen onder de grond.
Effecten op de mens
Magneetvelden bij wisselstroomkabels
Wisselstroomkabels zorgen voor een wisselend magnetisch veld. De sterkte van het magneetveld geven we aan in microtesla. Wat is een veilige sterkte voor mensen in de omgeving? De Rijksoverheid gaat voor contact met magneetvelden bij wisselstroom van 50 hertz uit van een maximum van 100 microtesla. Het hoogspanningsnetwerk van TenneT gaat op plaatsen waar iedereen toegang heeft nooit over dit maximum heen. De sterkte van het magneetveld op korte afstand van hoogspanningsinfrastructuur van TenneT is ongeveer 10 tot maximaal 40 microtesla.
TenneT houdt ruim afstand tot gebouwen bij het ontwikkelen van de routes voor ondergrondse kabels en voor hoogspanningsstations van het net op zee. De afstand tot woningen en scholen is minimaal 50 meter. Dat is 25 meter aan beide kanten vanaf het midden van de verbinding. Deze strook is de ruimte die meestal nodig is voor aanlegwerkzaamheden en de tijdelijke opslag van grond.
Magneetvelden bij gelijkstroomkabels
De Rijksoverheid gaat voor magneetvelden bij gelijkstroomverbindingen uit van maximaal 40.000 microtesla. Dit is afgesproken in de Europese aanbeveling 1999/519/EG. De maximale veldsterkten van magneetvelden bij het net op zee - bij ondergrondse hoogspanningskabels en de converterstations - bedragen ongeveer 250 microtesla. Dit is meer dan 160 keer lager dan grens van 40.000 microtesla.
Van de kabels en hoogspanningsstations van het net op zee zijn geen gezondheidseffecten op de mens te verwachten.
Effecten op de natuur
Over de effecten van magneetvelden op de natuur (zoals vissen en bodemleven) is nog weinig bekend. Meer informatie hierover lees jehier