Waarom windenergie op zee als energiebron?

Om onze huizen, bedrijven en auto’s (en ander vervoer) van energie te blijven voorzien moeten we nieuwe energiebronnen ontwikkelen. Dat is beter voor het klimaat dan fossiele energie, zoals olie en gas.  En olie en gas komen uit landen waarvan we niet (meer) afhankelijk willen zijn. Windenergie op zee is een grote bron van energie uit eigen land, die bijna altijd beschikbaar is.

De voordelen van windenergie op zee

In Nederland werken we hard aan een duurzame energievoorziening. Dit is om meerdere redenen belangrijk:

  • We gaan klimaatverandering tegen.
  • We stimuleren duurzame economische ontwikkeling (groene groei).
  • We zorgen voor een betrouwbare elektriciteitsvoorziening, waarmee we minder afhankelijk zijn van andere landen.

Met een duurzame energievoorziening stappen we over van fossiele naar duurzame energie, waardoor we veel minder CO2 uitstoten. Dit noemen we de energietransitie. Door de energietransitie is er steeds meer vraag naar elektrische energie, bijvoorbeeld voor nieuwe warmtepompen, elektrische auto’s en het verduurzamen van productieprocessen bij bedrijven. Windenergie op zee kan een groot deel hiervan leveren.

Beter voor het klimaat en milieu

Windenergie op zee opwekken is een klimaatvriendelijke manier van elektriciteit produceren. Want windturbines op zee wekken elektriciteit op uit de kracht van de wind. Hierbij verbruikt het geen fossiele brandstoffen. En in de periode dat een windpark op zee actief is, komen bijna geen gassen vrij die zorgen voor opwarming van de aarde (broeikasgassen).

Voor de bouw en het afbreken van een windpark op zee is energie nodig. Dit stoot onder meer CO2-gassen uit, vooral bij het maken van de onderdelen die nodig zijn voor een windturbine. Maar als een windpark in gebruik wordt genomen, levert het in 7 maanden net zoveel (schone) energie als voor de bouw en het afbreken nodig is.

De totale uitstoot van broeikasgassen tijdens de gehele levenscyclus van een windpark is 40 keer minder dan bij de productie van elektriciteit in een Nederlandse aardgascentrale. En zelfs 80 keer minder dan bij de elektriciteitsproductie in een Nederlandse kolencentrale.

De productie van elektriciteit door een windpark om 1 miljoen huishoudens een jaar van stroom te voorzien, bespaart 2,2 miljoen ton CO2 per jaar in vergelijking met (een voor Nederland gemiddelde mix van) kolen- en gascentrales.

Economische ontwikkeling stimuleren (groene groei)

De komst van meer windparken op zee biedt economische kansen. Het is goed voor de Nederlandse werkgelegenheid. Want er is veel vraag naar mensen die de windturbines en energie-infrastructuur kunnen aanleggen en onderhouden.

Nederland heeft internationaal een sterke positie op het gebied van windenergie op zee. Met een grote wind op zee-markt en de kennis die de sector hier kan ontwikkelen, wordt deze positie nog sterker. Dat betekent meer exportmogelijkheden voor Nederlandse bedrijven.

De windparken die we nu bouwen, zorgen ook voor extra investeringen en de vestiging van nieuwe nationale en internationale bedrijven. Naast huishoudens gaan ook onze industrie en het midden- en kleinbedrijf steeds meer duurzame elektriciteit gebruiken. Dat noemen we groene groei.

In verschillende regio's hebben havengebieden voordeel van de extra bedrijvigheid. Hieronder enkele voorbeelden:

  • De Eemshaven in Groningen profiteert van het bestaande windpark Gemini. Maar ook van de bouw en het onderhoud van Duitse windparken in de regio, omdat deze haven daarvoor de uitvalsbasis is.
  • In de haven van Vlissingen vestigde de Deense windparkontwikkelaar Ørsted een onderhoudsbasis. In 2016 won Ørsted de vergunning voor kavels I en II in windenergiegebied Borssele.
  • In de haven van IJmuiden bouwt de Zweedse windparkontwikkelaar Vattenfall een onderhoudsbasis. Vattenfall is de winnaar van beide vergunningen voor windenergiegebied Hollandse Kust Zuid.
  • Op de Tweede Maasvlakte zitten nu meerdere bedrijven die actief zijn in windenergie. Van SIF (fabrikant van palen voor de fundering) tot NKT Cable Logistics Centre (stroomkabels). Ook bevindt zich hier de Innovation Site. GE Renewable Energy ontwikkelde daar de testversie van de windturbine Haliade-X 12 MW. En STC-KNRM, Delta Safety en Nutec verzorgen hier veiligheidstrainingen voor mensen die op zee werken.

Betrouwbaar en minder afhankelijk

Door de aanwezige wind op de Noordzee kunnen we altijd windenergie op zee produceren. Daarom is het een betrouwbare elektriciteitsvoorziening voor inwoners en bedrijven in Nederland.

Omdat we hierdoor ook minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken, zijn we minder afhankelijk van energie uit het buitenland, en minder gevoelig voor hoge energieprijzen. Denk bijvoorbeeld aan vloeibaar Russisch gas (LNG), dat we niet meer hoeven te gebruiken.

Waarom windparken bouwen op de Noordzee?

Windenergie op zee raakt niet op en is op grote schaal beschikbaar. Ook hebben we geluk met de situatie in de Noordzee, want:

  • De zee is ondiep, wat de bouw van een windpark makkelijker maakt.
  • Het windklimaat is goed, want het waait veel en vaak hard.
  • Er zitten havens en (grote industriële) energieverbruikers aan de kust. De havens maken het makkelijker om de windparken op zee te bouwen en met de (grote industriële) energieverbruikers zijn er altijd veel mogelijke afnemers van de opgewekte energie.

Waarom wind op zee: gunstig windklimaat, geringe waterdiepte, havens en energiegebruikers in de buurt

Maar om aan de energievraag in Nederland te voldoen, moeten we windenergie op zee aanvullen met andere duurzame energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • windenergie op land
  • zonne-energie
  • bio-energie
  • kernenergie
  • waterstof

Niet alleen windenergie op zee

De Noordzee is ook nodig voor andere functies. Denk bijvoorbeeld aan:

  • natuur
  • visserij
  • scheepvaart
  • olie- en gaswinning
  • recreatie en toerisme
  • zandwinning

Door deze andere functies moeten we rekening houden met waar we windparken bouwen op de Nederlandse Noordzee. Waar dat mogelijk is, combineren we het gebruik. Zo zorgen we dat schepen via passages door of langs de windparken kunnen varen. Ook onderzoeken we of er vormen van voedselproductie en visserij binnen windparken mogelijk zijn. Of we ondersteunen juist de ontwikkeling van de natuur, of andere vormen van duurzame energie (zoals zonne-energie).