Basisscholieren laten windturbine weer draaien

Gepubliceerd 7 september 2021

‘Windy’. Met deze prachtige naam heeft groep 6 (nu groep 7) van basisschool St. Jozef in Winterswijk de tweede ronde van het lespakket Van wind naar watt gewonnen.  De tweede plaats is voor groep 6 van de School met de Bijbel uit Langbroek. Zij zonden de naam ‘Windkracht’ in. En de derde plaats is voor groep 8 van School met de Bijbel uit Langbroek, met hun naam ‘Dutch Windmasters’. De drie winnende klassen kregen officiële Van wind naar watt-certificaten en een grote LEGO windturbine om samen te bouwen.

Prijsuitreiking

Via een online verbinding reikte staatsecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat - Klimaat en Energie, samen met burgemeester Joris Bengevoord en wethouder Elvira Schepers (Onderwijs) de prijs aan de kinderen uit. Burgemeester en wethouder waren fysiek en op 1,5 meter afstand aanwezig en er was gelegenheid voor de kinderen en juf Ine ter Grote om vragen te stellen aan de Staatssecretaris.

De jury

De jury die alle namen beoordeelde bestond uit personen van organisaties die actief zijn in de windenergie-sector: Eneco, Van Oord, Shell, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De voorzitter van de jury (RVO/EZK) zei het volgende: “Ik ben verrast door de leuke spontane reacties van basisscholen over dit pakket. Het is gaaf om te zien dat kinderen op deze leeftijd al zo bezig zijn met energie. Dat belooft wat voor de toekomst.”

Waarom dit lespakket?

Van wind naar watt is een lespakket voor groep 6, 7 en 8. Windturbines worden een vast onderdeel van onze duurzame energievoorziening. Maar hoe werkt het? En wat maakt ze leuk? Wat doen ze precies? Als antwoord op deze en nog veel meer vragen, is er een speciaal gratis lespakket ontwikkeld voor bovenbouwkinderen in de vorm van een escaperoom. Daarin worden ze spelenderwijs meegenomen in wat duurzame schone energie is en hoe het werkt. Kinderen moeten de oplossing vinden van vele puzzels met als doel om de stilstaande windturbine weer te laten draaien. Meer informatie vind je op de website van het lespakket.

Over de initiatiefnemers van het lespakket

Het lespakket is een initiatief van Wind op zee. Namens de Rijksoverheid is het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat verantwoordelijk voor de uitvoering en de plannen voor windenergie op zee. Hiervoor werkt het ministerie nauw samen met andere ministeries en uitvoeringsorganisaties zoals Rijkswaterstaat en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Tennet is als beheerder van het hoogspanningsnet een belangrijke partner. Net als de energiebedrijven en consortia die de windparken draaien en de bouwbedrijven die ze aanleggen. En dan zijn er nog talloze partijen bij betrokken. Van provincies en gemeenten tot belangenorganisaties als Stichting De Noordzee en Natuur & Milieu.