In februari heeft de landelijke energieraadpleging plaatsgevonden

Gepubliceerd 20 februari 2023

Ons toekomstige energiesysteem en de weg daarnaartoe raken alle inwoners van Nederland. Daarom is het belangrijk dat iedereen invloed heeft op de invulling van het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) en het Programma Energiehoofdstructuur (PEH). Dit hebben we onder meer gedaan met de landelijke energieraadpleging. Deze raadpleging laat zien welke mening burgers hebben over bepaalde keuzerichtingen in het energiesysteem.

Geef uw mening

Van 2 tot en met 24 februari 2023 was het mogelijk om de landelijke energie raadpleging in te vullen.

We maken de resultaten in april bekend. En gebruiken deze bij het opstellen van het plan. Als ze duidelijk afwijken van de ideeën van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dan zal zij uitleggen waarom zij een andere keuze maakt.

Methode Participatieve Waarde Evaluatie (PWE)

We hebben de raadpleging uitgevoerd op basis van de wetenschappelijke methode Participatieve Waarde Evaluatie (PWE). Deze methode is ontwikkeld door wetenschappers van onder meer de TU Delft. De PWE is eerder toegepast om Kamerleden te adviseren over klimaatbeleid. Toen adviseerden ruim 10.000 Nederlanders binnen een week de overheid over dit onderwerp.