Het waterwindpark winnaar van de eerste ronde Van wind naar watt

Gepubliceerd 21 december 2020

Het waterwindpark. Met die prachtige titel heeft de plusklas van OBS Hagenhofschool in Stadskanaal de eerste ronde gewonnen van het lespakket Van wind naar watt. Elke klas die het lespakket speelt, moet in een online escaperoom een windmolen die stilstaat weer laten draaien. De tweede plaats is voor groep 6C van de Godelindeschool uit Naarden. Zij kozen voor de naam ‘Windwatter’. En de derde plaats is voor groep 6 van IKC Het Talent in Amsterdam met hun naam ‘De Generator’. De drie winnende klassen krijgen officiële Vanwindnaarwatt-certificaten en een grote LEGO windmolen om samen te bouwen.

De jury

De jury die alle namen beoordeelden bestond uit personen van organisaties die actief zijn in de windenergie-sector: Eneco, Van oord, Vattenfall, Orsted, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De voorzitter van de jury (EZK/RVO) zei het volgende: “Ik ben verrast door de leuke spontane reacties van basisscholen over dit pakket. Kinderen hebben naast een naam zelfs al een projectplan gemaakt voor een windpark. Het is gaaf om te zien dat kinderen op deze leeftijd al zo bezig zijn met energie. Dat belooft wat voor de toekomst.”

Van wind naar watt is een lespakket voor groep 6, 7 en 8. Windturbines en zonnepanelen worden een belangrijk onderdeel van onze duurzame energievoorziening. Maar wat doen ze precies? En hoe werkt het? Als antwoord op deze, en nog veel meer vragen, is een escaperoom ontwikkeld voor kinderen in de bovenbouw. Daarin worden ze spelenderwijs meegenomen in wat duurzame schone energie is en hoe het werkt.

Tweede spelronde is verlengd!

De eerste ronde van het spel startte na de zomer. Bijna 400 pakketten zijn er besteld. Omdat de eerste ronde een groot succes was, kunnen de basisscholen die niet hebben besteld, zich inschrijven voor de tweede ronde. In verband met de Coronamaatregelen wordt de sluitingstermijn van de tweede ronde verlengd naar 29 januari 2021.

Waarom dit lespakket

Nederland stapt over op energie uit duurzame bronnen; zoals de zon en de wind. Daarom  verschijnen windmolens in ons land en op zee. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil kinderen daarom vertellen wat duurzame energie is en hoe het werkt. Kinderen moeten de oplossing vinden van vele puzzels met als doel om de stilstaande windturbine weer te laten draaien.

Meer weten over het lespakket of je inschrijven (tot 29 januari 2021)?

Ga naar de website van Van wind naar watt. Het pakket is gratis beschikbaar voor alle basisscholen in Nederland; van de kustprovincies tot het binnenland.