Spreekbeurtpakket Wind op zee
Hey! Wat leuk dat jij je spreekbeurt gaat houden over Wind op zee!
Wij helpen je graag op weg. Het spreekbeurtpakket is net als een windturbine, een bijzonder bouwpakket. Je kan zelf kiezen welke onderdelen je gebruikt. Maak het zo groot of klein als je zelf wilt.
Duik de diepte in, want met deze informatie loop jij tijdens je spreekbeurt met je neus in de wind. Bekijk vooral ook onze andere pagina's als je hierna nog meer wilt weten. Veel leesplezier!
Windwijzer
In deze windwijzer lees je alles over windenergie op zee, ook wel Wind op zee genoemd. Je leest hoe belangrijk Wind op zee is voor het behoud van het klimaat. Waarom windturbines worden gebouwd. En hoe ze worden gebouwd. Welke gevolgen windparken hebben op de natuur. Hoe de door de wind opgewekte elektriciteit bij jou uit het stopcontact komt. En hoe jij kan bijdragen aan Wind op zee.
PowerPoint
Je wilt jouw spreekbeurt natuurlijk geven verpakt in een mooi jasje. Deze PowerPoint help je daarbij en kan je naar eigen creativiteit aanvullen met tekst, afbeeldingen, video bytes, infographics en... wat je maar wilt.
Infographics
De grootte van een turbine en de elektriciteitsroute
Hoe harder het waait, hoe meer energie een windturbine kan leveren. Om een turbine te laten draaien is minimaal windkracht 2 of 3 nodig. Hoe groter de rotorbladen, hoe hoger de turbine en hoe meer wind deze kan vangen. En hoe meer energie je opwekt. Je hebt turbines van 150 meter hoog en, net als de Eiffeltoren, 300 meter hoog.
Download de infographic (pdf, 883 kB)
Hoeveel windturbines komen er?
Hoge turbines vangen veel wind. De Noordzee is perfect voor windparken. Er is veel plek én het waait er heel hard. En onze Noordzee is niet heel diep, dus kunnen we de windturbines met palen op de bodem bouwen. In 2030 staan er ongeveer 1700 windturbines in de Nederlandse windparken.
Download de infographic (pdf, 1.9 MB)
Kaarten windenergiegebieden
Leer waar de Nederlandse windenergiegebieden liggen en hoe ze heten. Ken jij ze allemaal? Doordewind, Nederwiek, Lagelander, Hollandse Kust (noord), Borssele, IJmuiden Ver, Hollandse Kust (west), Ten Noorden van de Waddeneilanden en Hollandse Kust (zuid). Test je kennis met jouw klasgenoten.
Download de infographic (pdf, 78 kB)
Verdeling duurzame energie
Wist je dat alle energie die we opwekken in 2050 volledig duurzaam moet zijn? Om dat voor elkaar te krijgen is Wind op zee belangrijk! Want met windturbines op zee kunnen we veel elektriciteit opwekken. Rond 2030 moet 75% van alle gebruikte elektriciteit in Nederland van windparken op zee komen.
Download de infographic (pdf, 4.1 MB)
Proefjes
Leer jij het beste door te doen?
Dan heb je bij uitvoering van deze proefjes de wind in de zeilen.
Dus… Hijsen maar!
Met deze proefjes leer je hoe wind eigenlijk ontstaat én hoe je een windturbine zo hard mogelijk laat draaien.
Afbeeldingen
Deze fantastische foto's kun je gebruiken tijdens jouw spreekbeurt. Van de bouw van windturbines tot een panorama afbeelding van een windenergiegebied en van bruinvissen tot zeehonden in de natuur. Met welke afbeeldingen vul jij jouw PowerPoint?
Video bytes
Wist je dat... windturbines op zee hernieuwbare energie opwekken? Dat het bouwen onder water heel bijzonder is? En dat opgewekte windenergie een reis door water, over land en in de lucht aflegt voordat jij het kan gebruiken?
Deze té gekke video bytes leren je alle weetjes en feitjes van Wind op zee. Maak jouw verhaal beeldend door deze video bytes te presenteren tijdens je spreekbeurt. Want een (bewegend) beeld zegt meer dan duizend woorden!
Waarom windturbines?
Hoe werkt een windturbine?
Hoe zit het met de bewoners van een windpark?
Hoe bouw je dan zo'n windturbine?
Hoe komt windenergie bij jou uit het stopcontact?
Effect op natuur - klik op de verschillende diersoorten
Als ik later groot ben word ik… monteur van een windturbine!
Een windpark op zee bouw je niet zomaar, dat is nu wel duidelijk. Duizenden mensen zijn in de weer. Zoals bouwers, onderzoekers, techneuten, ambtenaren en monteurs. Bij de monitoring van windparken worden zelfs coole technieken gebruikt, zoals de inzet van drones. Lijkt het jou wat? Werk dan mee aan een duurzame toekomst en vertel jouw klasgenoten alles over Wind op zee!
Met deze informatie loop jij tijdens je spreekbeurt met je neus in de wind.
Succes!
Vragen of opmerkingen
Heb je een vraag over het spreekbeurtpakket? Stuur ons dan een mailtje.