Net op zee

Net als op land ligt op zee een elektriciteitsnet. Via platforms op zee en kabels over de bodem van de Noordzee komt de elektriciteit van de windenergiegebieden aan land. Met ‘net op zee’ bedoelen we de hele keten van platforms, stations en kabels die het windenergiegebied op zee verbindt met het hoogspanningsnet op land. Dankzij dit ‘net op zee’ krijgen wij op land dus duurzame en schone energie uit wind op de Noordzee.

Het net op zee bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Het platform op zee. Dit noemen we ook wel het stopcontact op zee. Hier komt de geproduceerde elektriciteit vanaf de windturbines samen. Transformatoren verhogen het spanningsniveau om de elektriciteit naar land te brengen.
  • De kabel. Deze kabel brengt de elektriciteit vanaf het platform op zee naar het vasteland.

Wat is het net op zee?

Beheer van het net op zee

Voor de aanleg en het beheer van het net op zee heeft de Rijksoverheid netbeheerder TenneT aangewezen. Deze organisatie beheert ook het hoogspanningsnet op land. De overheid bepaalt waar kabels, converter- en transformatorstations op land en op zee komen, waarna TenneT het aanlegt.

Doordat de bouw en het onderhoud van het net op zee bij TenneT liggen, is er een betere aansluiting op het hoogspanningsnet op land. Ook verlaagt het de kosten en helpt het bij de aanleg, bijvoorbeeld doordat TenneT kabels van verschillende windenergiegebieden in een zogeheten tracé (route) combineert. Werken met eenzelfde gestandaardiseerd ontwerp voor platforms zorgt ook voor lagere kosten.

Verder beperkt TenneT de overlast van de aanleg en het gebruik van het net op zee voor omwonenden en bedrijven zoveel mogelijk.

Aanleg van het net op zee

De aanleg van het net op zee gebeurt in fases en op zo’n manier dat elk deel op tijd klaar is om de elektriciteit van gebouwde windenergiegebieden naar land te vervoeren.

Aanleg platforms

Om het net op zee zo snel en goedkoop mogelijk voor elkaar te krijgen, past TenneT een gestandaardiseerd ontwerp toe voor de platforms op zee.

Er zijn 2 soorten platforms: voor gelijkstroom en wisselstroom. Bij grotere afstanden (een kabellengte van meer dan 100 km) en grotere vermogens (meer dan 1 GW) is het efficiënter om de wisselstroom uit de windturbines om te vormen naar gelijkstroom om te grote verliezen van elektriciteit bij het transport te voorkomen. Naast een transformator bevat een gelijkstroomplatform ook een omvormer - in het Engels: converter. Een gelijkstroomplatform is daardoor groter dan een wisselstroomplatform.

Aanleg kabels

De kabels vanuit de windenergiegebieden lopen naar verschillende converterstations en transformatorstations (bij wisselstroom), of converterstations (bij gelijkstroom) op land. De meeste hiervan staan dicht bij de kust. Deze stations zijn via hoogspanningsstations in de buurt aangesloten op het hoogspanningsnet op land. Dit hoogspanningsnet vervoert de windenergie naar huishoudens en bedrijven in Nederland.