Eerste stroom Hollandse Kust (zuid)

Gepubliceerd 8 augustus 2022

Windpark Hollandse Kust (zuid) heeft voor het eerst stroom aan het Nederlandse net geleverd. Hoewel de eerste draaiende turbine nog in de testfase zit, produceert die al wel stroom. De elektriciteit wordt via offshore transformatorstation Alpha aan land gebracht.

“We zijn enorm trots op het bereiken van deze mijlpaal. Het is een belangrijk moment, niet alleen voor ons maar ook voor al onze partners, leveranciers en aannemers die ons geholpen hebben hier te komen. Met Hollandse Kust (zuid) werken we aan het grootste en eerste subsidievrije windpark op zee ter wereld. Het is prachtig om te zien dat het nu tot bloei komt en we kijken er naar uit om in 2023 het hele park op te leveren”

Ian Bremmer, projectdirecteur (Vattenfall).

Elektriciteit voor 1,5 miljoen huishoudens

Het windpark ligt tussen 18,5 en 36 kilometer uit de kust tussen Den Haag en Zandvoort. De 140 turbines in het windpark hebben elk een vermogen van 11 megawatt. De hoeveelheid elektriciteit die het 1,5 GW tellende windpark zal produceren, staat gelijk aan de consumptie van ongeveer 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens. De opgewekte stroom komt aan land via twee door TenneT aangelegde offshore transformatorstations. In deze ‘stopcontacten op zee’ wordt alle stroom van het windpark verzameld en vervolgens doorgeleid naar het Nederlandse elektriciteitsnet.

Bron: Vattenfall