Windpark Hollandse Kust Zuid officieel geopend

Gepubliceerd 5 oktober 2023

Op vrijdag 29 september is het windpark Hollandse Kust Zuid in de Nederlandse Noordzee officieel geopend. Koning Willem-Alexander was aanwezig voor de inhuldiging van het windpark. De verwachte productie uit Hollandse Kust Zuid komt overeen met het stroomverbruik van 1,5 miljoen huishoudens.

inauguration-hollandse-kust-zuid-wind-farm_53221881775_o

De opening van Hollandse Kust Zuid is een belangrijke mijlpaal voor de routekaart 2023. Deze routekaart werkt toe naar 4,5 GW opgesteld vermogen op zee. Hollandse Kust Zuid levert daar een belangrijke bijdrage aan. Het windpark ligt zo’n 18 tot 36 kilometer uit de Nederlandse kust tussen Scheveningen en Zandvoort. De 139 turbines hebben een totale capaciteit van 1,5 GW. Hollandse Kust Zuid behoort daarmee tot de grootste offshore windparken ter wereld. Het is bovendien het eerste subsidievrije windpark ter wereld. Hollandse Kust Zuid is eigendom van Vattenfall, BASF en Allianz. Het windpark is in 2024 waarschijnlijk volledig in bedrijf.

Oog voor ecologie

Bij de bouw van het windpark Hollandse Kust Zuid was veel oog voor ecologie. Er zijn diverse innovaties toegepast om de overlast voor het zeeleven zo veel mogelijk te beperken. Denk hierbij aan een dubbel bellenscherm tijdens het heien om onderwatergeluid te dempen en de impact voor bruinvissen te beperken. Of extra grote watertoevoergaten, die beschutting voor het zeeleven in de turbines bieden. Dit is de eerste keer dat een turbine zelf is gebruikt voor natuurinclusief ontwerp van een windpark. Verder zijn onder meer kunstmatige rotsriffen toegevoegd om het gebied aantrekkelijker te maken voor vissen, krabben en schaaldieren.

Recyclebaar

Ook op andere gebieden zijn stappen gezet. Zo hebben 3 turbines recent ontwikkelde, recyclebare turbinebladen. De hars die is gebruikt om de bladen aan elkaar te ‘lijmen’ is makkelijker op te lossen als de turbines aan het einde van hun levensduur uit elkaar worden gehaald. Dit maakt het makkelijker om bladen uit elkaar te halen en de verschillende onderdelen opnieuw te gebruiken.

Feiten

  • Elke turbine heeft een vermogen van 11 MW
  • Tiphoogte: 225 meter boven zeeniveau
  • Rotordiameter: 200 meter
  • Elk turbineblad is 97 meter lang
  • Gewicht fundering: 735 tot 955 ton
  • Lengte fundering: 62 tot 75 meter
  • Diameter fundering: 7 tot 8 meter
  • Zeebodem op een diepte van 17 tot 28 meter
  • 315 kilometer aan 66kV inter-array netkabels
  • Oppervlakte HKZ: 225 km2