Windenergie op zee speelt een grote rol in de energietransitie omdat het een goedkope, grootschalig beschikbare energiebron is, die veel minder CO2 en stikstof uitstoot dan een kolen- of gascentrale die elektriciteit maakt. De Noordzee is bovendien een gunstige plek voor windturbines vanwege de relatief geringe waterdiepte (waardoor het makkelijker bouwen is), het gunstige windklimaat en de nabijheid van goede havens en (industriële) energieverbruikers. Meer informatie.
Nederland heeft de doelstelling om de CO2-uitstoot in 2030 met ten minste 55% terug te dringen. Door het kabinet is gekozen vooral in te zetten op windenergie op zee omdat dit een duurzame energiebron is die grootschalig in ons land beschikbaar is. Maar de zee is ook nodig voor andere functies (visserij, scheepsroutes, natuur, mijnbouwactiviteiten), waardoor ook hernieuwbare opwekking op land nodig is, om deze doelstelling te bereiken. Windenergie op land is, net als windenergie op zee volgens het Planbureau van de Leefomgeving, één van de goedkoopste en meest efficiënte bronnen van duurzame elektriciteit en daarmee onmisbaar in de energietransitie. Meer informatie.
Om windenergie op zee zo snel mogelijk te realiseren, streeft de Rijksoverheid ernaar om de stappen in de voorbereiding en aanleg zo vlot mogelijk te doorlopen, bijvoorbeeld door ze zoveel mogelijk gelijktijdig in gang te zetten. Maar er is een aantal verplichte zaken die tijd kosten, zoals het opstellen van een milieueffectrapportage of het betrekken van belanghebbenden bij procedures. De aansluiting van het windpark met het elektriciteitsnet op land heeft de langste doorlooptijd. Dat komt omdat daarvoor ook kabeltracés en hoogspanningsstations op land aangelegd moeten worden. Hiervoor is zorgvuldige afstemming met omwonenden en belanghebbenden nodig.
De productie van elektriciteit met een windpark op zee veroorzaakt 40 tot 80 keer minder CO2-uitstoot dan dezelfde productie in een aardgascentrale of kolencentrale. Daarnaast bespaart een windpark op zee ook de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof, stoffen die slecht zijn voor de gezondheid en de natuur. De uitstoot van broeikasgassen bij het produceren, transporteren, onderhouden en verwijderen van een windturbine zelf is maar een fractie van de hoeveelheid broeikasgassen die hij bespaart tijdens zijn levensduur.