RWE en TenneT sluiten overeenkomsten over aansluiting Hollandse Kust (west) VII op stroomnet

Gepubliceerd 25 september 2023

TenneT gaat het windpark OranjeWind in de kavel Hollandse Kust (west) VII in 2026 aansluiten op het hoogspanningsstation in Wijk aan Zee. Dat heeft de netbeheerder afgesproken in de overeenkomsten met energiebedrijf RWE, dat het windpark gaat bouwen. In de zogeheten Connection & Transmission Agreement (CTA) en Realisation Agreement (REA) staan afspraken over de realisatie, aansluiting en het transport van de geproduceerde elektriciteit van het windpark op zee.

De afspraken in de overeenkomsten gaan onder meer over de planning, maar bepalen ook hoe de elektriciteit vanuit het windpark wordt aangeleverd. Dit is gedaan om zeker te zijn van stabiliteit op het elektriciteitsnet. Na aansluiting op het hoogspanningsstation gaat het windpark vanaf 2027 duurzame stroom leveren. Om dit op tijd te realiseren zijn overeenkomsten tussen windparkontwikkelaars en netbeheerder TenneT heel belangrijk.

Belangrijke bijdrage aan elektriciteitsvoorziening in Nederland

Uiteindelijk zal TenneT de verbinding dus in 2026 aansluiten op het hoogspanningsstation in Wijk aan Zee. Daarmee levert Hollandste Kust (west) VII, dat 53 kilometer uit de Nederlandse kust gebouwd wordt, een belangrijke bijdrage aan de elektriciteitsvoorziening in Nederland: het windpark krijgt een opgesteld vermogen van bijna 0,8 GW. Het windpark maakt gebruik van slimme innovaties om vraag en aanbod perfect op elkaar af te stemmen. Zo komen er drijvende zonnepanelen en een onderzeese lithium-ion batterij in het windpark. Verder zorgt een LiDAR-systeem ervoor dat de stroomproductie nog beter te voorspellen is.

Meer weten over dit windenergiegebied? Kijk dan op deze pagina.