FAQ Natuur
Nederland heeft de doelstelling om de CO2-uitstoot in 2030 met ten minste 49% terug te dringen. Door het kabinet en in het kader van het Klimaatakkoord is gekozen vooral in te zetten op windenergie op zee omdat dit een duurzame energiebron is die grootschalig in ons land beschikbaar is. Maar de zee is ook nodig voor andere functies (visserij, scheepsroutes, natuur, mijnbouwactiviteiten), waardoor ook hernieuwbare opwekking op land nodig is, om deze doelstelling te bereiken. Windenergie op land is, net als windenergie op zee, op dit moment volgens het Planbureau van de Leefomgeving een van de goedkoopste en meest efficiënte bronnen van duurzame elektriciteit en daarmee onmisbaar in de energietransitie. Meer Informatie.
De natuur is beschermd via de wet Natuurbescherming. De windparken op zee moeten aan de voorwaarden van die wet voldoen. Daarvoor zijn in de kavelbesluiten voor de windparken voorschriften opgenomen op grond waarvan de windturbines stilgezet moeten worden bij vogel- of vleermuistrek. Om de natuur onder water te beschermen gelden geluidsnormen voor de aanleg van windparken. Ook is er een verplichting om het windpark zodanig te ontwerpen en te realiseren dat het park actief bijdraagt aan versterking van een gezonde zee en versterking van behoud en duurzaam gebruik van soorten en habitats die van nature in Nederland voorkomen. Meer informatie.
Nee, dat is niet zo. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt daarover tijdens het Notaoverleg Akkoord voor de Noordzee in de Tweede Kamer op 27 januari 2021:
Uitgeschreven tekst:
Ik heb diversen van Uw leden overigens ook horen zeggen of vragen van hoe zit het nou precies met als er dan windenergie wordt aangelegd of dat weer tot een extra natuuropgave leidt […]
Dat is niet het geval. Het is niet zo dat de windenergie die aangelegd wordt in zichzelf dus weer gecompenseerd moet worden met natuur elders. De natuurdoelen die liggen gewoon vast in de Natura-2000 besluiten en het is dus ook niet zo dat die gebieden gesloten worden ómdat daar weer windparken worden aangelegd. Die natuurgebieden worden gesloten omdat daar ook afspraken over gemaakt zijn destijds en waar nu ook in dit Noordzeeakkoord invulling aan wordt gegeven. Dus ik wil die onduidelijkheid graag wegnemen, want ik hoorde hem in diverse bijdragen langskomen. Daar zit dus niet een één op één relatie.
In aanvulling op de uitspraak van de minister is het goed te weten dat in de kavelbesluiten voor windparken op zee verplichtende voorschriften zijn opgenomen om de gevolgen van windparken op zee voor de natuur zoveel mogelijk te beperken. Het gaat dan bijvoorbeeld om maatregelen ter vermindering van het heigeluid bij de aanleg van de funderingen en stilstand-voorzieningen om het aantal vogel- en vleermuisslachtoffers te beperken.