Lesmateriaal over Wind op zee

Windenergie op de Noordzee is belangrijk voor de toekomst van Nederland. Het draagt bij aan de energievoorziening en daarmee aan het behalen van de klimaatdoelen. Ook creëert het nieuwe banen, waarvoor speciale vaardigheden en kennis nodig zijn. Daarom is het goed als kinderen er al van jongs af aan over leren. Speciaal voor hen is er veel lesmateriaal over Wind op zee. We zetten enkele materialen op een rij.

‘Spreekbeurtpakket’

Wist je dat... windturbines op zee hernieuwbare energie opwekken? Dat het bouwen onder water heel bijzonder is? En dat opgewekte windenergie een reis door water, over land en in de lucht aflegt voordat jij het kan gebruiken? In het spreekbeurtpakket vind je de volgende onderdelen: de windwijzer, PowerPoint, infographics, proefjes, afbeeldingen, video bytes en een interactief beeld van 'de effecten op de natuur'. Met die informatie loop jij tijdens je spreekbeurt met je neus in de wind. Veel plezier!

Doelgroep: groep 6, 7 en 8 van basisscholen.

Meer informatie: de website ‘het spreekbeurtpakket'

‘Van wind naar watt’

Wat is wind op zee? En waarom is het belangrijk? Met het gratis lespakket ‘Van wind naar watt’ van de Rijksoverheid kunnen basisschoolleerlingen dat op een toegankelijke en interactieve manier ontdekken. Het pakket bestaat uit drie lessen, die goed aansluiten bij de onderwijskerndoelen 39 (Mens en samenleving) en 49 (Ruimte). In elke les staat een ander thema centraal; achtereenvolgens de bouw van windmolens, de manier waarop windenergie aan land komt (‘aanlanding’) en de energie uit het stopcontact. Leerlingen gaan dus van ‘wind’ naar ‘watt’: van wind op zee naar het tostiapparaat thuis. Dat doen ze bovendien in een originele vorm. Elke les is namelijk een escape room vol kennisvragen en praktische opdrachten.

Doelgroep: groep 6, 7 en 8 van basisscholen.

Meer informatie: de website ‘Van wind naar watt’.

‘Powerrr for kids’

Tv-kijken, gamen, de telefoon opladen, de lamp aandoen. We zijn er helemaal aan gewend, maar het is allemaal onmogelijk zonder elektriciteit. Hoe komt die elektriciteit van een windpark op zee naar iemands huis of school? Als er één partij in Nederland is die dat weet, is het TenneT. Dit bedrijf is namelijk verantwoordelijk voor het energietransport van windparken op zee naar het hoogspanningsnet op land. TenneT heeft een speciale website voor kinderen: Powerrr for kids. Daar kunnen ze van alles leren over elektriciteit, onder andere via filmpjes, een digitaal magazine en proefjes. Ook krijgen ze tips, informatie en foto’s voor het maken van een spreekbeurt over dit spannende onderwerp.

Doelgroep: groep 6, 7 en 8 van basisscholen.

Meer informatie: de website ‘Powerrr for kids’.

‘Back to School’

Voor een goede inleiding in de windenergie kun je terecht bij WindEurope. Dit is de Europese brancheorganisatie voor windenergie op land én zee. Op haar website vind je informatie over het thema ‘Back to school’ met onder andere factsheets en een geïllustreerd kinderboek over windenergie. Ook kun je door een pagina scrollen met een heldere uitleg over dit thema. Bovendien kun je doorlinken naar het WindEurope-Instagram-account vol informatie over windenergie. De meeste informatie op de site is in het Engels, maar het kinderboek is beschikbaar in 23 talen, inclusief Nederlands.

Doelgroep: groep 1 tot en met 6 van basisscholen.

Meer informatie: de website ‘Back to School’.

‘Is dit mijn thuis?’

Het belang van windenergie dringt beter door als je snapt dat we met z’n allen onze planeet moeten beschermen. En hoe eerder je dat inziet, hoe beter. Dat vindt ook Ørsted, wereldwijd marktleider op het gebied van wind op zee. Daarom heeft dit Deense bedrijf een gratis (voorlees)boek uitgebracht voor de jongste leerlingen op basisscholen. In ‘Is dit mijn thuis?’ vertellen schrijver Sean Patrick Moore en illustratrice Yeyi Yun over een meisje dat zich afvraagt hoe groot haar thuis eigenlijk is. Om uiteindelijk te ontdekken dat de hele wereld haar thuis is – en dat zij daar dus goed voor moet zorgen.

Doelgroep: groep 1, 2 en 3 van basisscholen.

Meer informatie: de webpagina over ‘Is dit mijn thuis’.

Aflevering Het Klokhuis

In deze aflevering van Het Klokhuis wordt aandacht besteed aan windmolens. Het Klokhuis gaat langs bij de bouw van een windpark op het IJsselmeer. Want waarom zijn windmolens zo belangrijk, en hoe komen die enorme windmolens op de juiste plek? De hele aflevering vind je hier.

Doorverwijzingen

Spreekbeurtpakket

Wolkje tekst

Wil jij je spreekbeurt houden over Wind op zee? In het spreekbeurtpakket vind je verschillende onderdelen, zoals de windwijzer en video bytes. (Basisonderwijs groep 6-8).

Van wind naar watt

Van-Wind-naar-watt

Lessen over het belang van wind op zee. Interactief en aansluitend bij de kerndoelen. Met escape room! (Basisonderwijs, groep 6-8.)

Powerrr for kids

TenneT

Filmpjes, proefjes, een magazine en tips voor spreekbeurten over energie. Beschikbaar op deze site. (Basisonderwijs, groep 6-8.)

Back to School

WindEurope

Toegankelijke informatie over energie in het Engels. Én een leuk kinderboek in het Nederlands. (Basisonderwijs, alle groepen.)

Is dit mijn thuis

Orsted

Gratis boekje voor beginnende en voorlezers. Met een belangrijke boodschap: zorg samen voor de wereld! (Basisonderwijs, groep 1-3.)

Veelgestelde vragen

Op deze website vindt u veel informatie over Wind op zee. Vindt u niet wat u zoekt? Kijk dan bij de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.